Κερδίζοντας μια χαμένη μάχη…

Όταν μείνετε πίσω στο σκορ, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την τύχη σας στο ματς.

Όλοι μας κάποιες φορές έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα και χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε βρεθεί πίσω στο σκορ με 0-3, 1-4 ή 2-5.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο τρόπο παιχνιδιού σας το σοφότερο θα ήταν πρώτα να αναρωτηθείτε: “Με ποιον τρόπο χάνω τους περισσοτέρους πόντους;”  Στην ερώτηση αυτή υπάρχουν μόνο 2 βασικοί λόγοι: ο ένας είναι τα πολλά αβίαστα δικά σας λάθη, και ο δεύτερος είναι ότι ο αντίπαλος σας πιέζει αρκετά και σας οδηγεί σε λάθη ή σας κάνει πολλά winner. Η απάντηση σας υπαγορεύει και δυο διαφορετικούς τρόπους για να ξαναμπείτε στο παιχνίδι.

Αν κάνετε πολλά αβίαστα λάθη, θα πρέπει να ηρεμήσετε και σαφώς να προσπαθήσετε να παίξετε πιο σίγουρα αποφεύγοντας όσο μπορείτε να χτυπάτε κοντά στις γραμμές και το φιλέ. Προσπαθήστε να παίξετε περισσοτέρους διαγώνιους συνδυασμούς, με λιγότερο ρίσκο. Χτυπήστε ψηλότερα πάνω από το φιλέ για να μεγαλώσετε όσο μπορείτε την διάρκεια των rallies. Σκοπός σας είναι να μπορέσετε να ξαναβρείτε τον ρυθμό σας και να “νιώσετε” τα χτυπήματα σας έτσι ώστε να μειώσετε τα αβίαστα λάθη. Θα πρέπει να αποφύγετε να αποθαρρυνθείτε έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Θέλετε να ισορροπήσετε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό και ουσιαστικά χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο του σετ που απομένει για παίξετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το να καταφέρετε να κρατήσετε την μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στον πόντο είναι και μια δοκιμασία για τον αντίπαλο. Ο γενικός κανόνας λέει: παίρνω το μικρότερο δυνατό ρίσκο για να μπορέσω να εκτελέσω αποτελεσματικά το σχέδιο παιχνιδιού μου.

Στην δεύτερη περίπτωση που ο αντίπαλος σας κάνει πολλά winners ή σας πιέζει τόσο ώστε να σας οδηγεί σε λάθη θα πρέπει και εσείς οι ίδιοι να ανεβάσετε την επιθετικότητα σας στο παιχνίδι σας. Το να καταφέρεται να μετακινήσετε τον αντίπαλο σας μέσα στο γήπεδο, σίγουρα θα του δώσει λιγότερο χρόνο να προετοιμάσει το χτύπημα του. Βεβαία αυτό προϋποθέτει ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να ανεβάσετε τον αριθμό των αβίαστων λαθών σας. Πρέπει να αυξήσετε την δύναμη των χτυπημάτων σας αλλά μέχρι το σημείο στο οποίο μπορείτε να τα ελέγχετε, και ποτέ μα ποτέ μην προσπαθήσετε να παίξετε πάνω από αυτό. Αν το κάνετε αυτό σίγουρα θα κάνετε κάποιες πολύ καλές μπαλιές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κερδίσετε το ματς.

Αν δεν μπορείτε στην δύναμη να αντιτάξετε δύναμη θα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο να δυσκολέψετε τον αντίπαλος σας. Ένας τρόπος είναι να παίξετε πιο ψηλά την μπάλα σας μιας και οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα στο να επιταχύνουν την μπάλα όταν αυτή βρίσκετε πάνω από το ύψος του ωμού τους. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να αυξήσετε το βάθος της μπάλα σας ή αντίθετα να προσπαθήσετε να κατεβάσετε την μπάλα με χαμηλά slice. Αν  παραμείνετε ψύχραιμοι και παίξετε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού σίγουρα θα βρείτε αυτό που δεν αρέσει στον αντίπαλο σας.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργήσει υπάρχει άλλο ένα και τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε. Αυτό είναι η πιθανότητα της νευρικότητας-ανυπομονησίας του αντιπάλου σας όσο πλησιάζει η ώρα για να κλείσει το σετ. Σε όλους έχει τύχει να ξεκινάμε ένα σετ ιδανικά, να καταφέρνουμε να χτίζουμε μια καλή διαφορά στο σκορ, και την ώρα που πρέπει να κλείσουμε το σετ, ξαφνικά να γινόμαστε ανυπόμονοι ή νευρικοί, να σταματάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας με αποτέλεσμα να δίνουμε την ευκαιρία στον αντίπαλο μας να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του σετ, ή ακόμη χειροτέρα να χάσουμε το σετ. Έτσι όταν είστε πίσω στο σκορ θυμηθείτε, ότι και ο αντίπαλος σας ίσως έχει και αυτός τα ίδια προβλήματα εκείνη τι στιγμή. Στόχος σας είναι να προσπαθήσετε να βάλετε πίεση στον αντίπαλο σας με την σταθερότητα σας, δίνοντας του να καταλάβει ότι θα πρέπει να παίξει το καλύτερο του παιχνίδι για να σας κερδίσει. Ίσως αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να το κάνει.

 

Συντάκτης: philip