Διστακτικότητα

Το να βρίσκεσαι στο κέντρο της προσοχής μπορεί να πληγώσει το παιχνίδι σου.

Ας δούμε πως μπορείτε να το διαχειριστείτε.

Παίζεις στον τελικό του τουρνουά και είναι λογικό όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω σου. Είναι όλοι στις θέσεις τους, οικογένεια, φίλοι και περιμένουν να σε παρακολουθήσουν και να σε υποστηρίξουν.

Η συνταγή της επιτυχίας;;;

Το να παίζει κάποιος έναν αποφασιστικό αγώνα με την υποστήριξη του κόσμου, πολλές φορές αλλάζει τον τρόπο που αγωνίζεται και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο. Οι παίκτες αποκτούν αυτοεπίγνωση για τους εαυτούς τους και τις κινήσεις τους ,το οποίο μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες.

Εδώ και χρόνια οι ψυχολόγοι, γνωρίζουν πως τοποθετώντας ένα καθρέφτη μπροστά από κάποιον ή βιντεοσκοπώντας τον την στιγμή που αγωνίζεται θα τον κάνουν να έχει μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση για τον εαυτό του και τις κινήσεις του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν κάποιος αγωνίζεται μπροστά σε υποστηρικτές του.

Είναι πολύ ικανοποιητικό να έχουμε καλή επίδοση μπροστά στους φίλους μας, όπως επίσης είναι περισσότερο επώδυνο το να αποτυγχάνουμε μπροστά σε αυτούς. Όταν γνωρίζουμε ότι μας παρακολουθούν έχουμε την τάση να προσπαθούμε να ελέγχουμε το τι κάνουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία. Αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες μπορεί να διαταράξει συνηθισμένες ανεπαίσθητες κινήσεις, όπως το σέρβις μας ή ένα εύκολο forehand και να καταστήσουν τα χτυπήματα μας πιο άκαμπτα και επιρρεπή σε λάθη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο “τενιστικός πνιγμός” μας από την πίεση.

Σε ερευνά που πραγματοποιήθηκε στο Human Performance Lab στο πανεπιστήμιο του Σικάγο ζητήσανε από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να ντριμπλάρουν μια μπάλα ανάμεσα από κώνους δίνοντας παράλληλα έμφαση στην πλευρά του ποδιού που θα χτυπούσε την μπάλα. Αυτή η εντολή σχεδιάστηκε ώστε να επισυνάπτει την προσοχή των παικτών σε μια πτυχή της απόδοσης τους, που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι συνειδητή. Το αποτέλεσμα ήταν οι παίκτες να ντριμπλάρουν πιο αργά, και να υποπίπτουν πιο εύκολα σε λάθος.

Δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες της απόδοσης σας μπορεί να είναι επιζήμια εάν, υπό κανονικές συνθήκες, παίζετε χωρίς αυτό το συνειδητό έλεγχο. Αφιερώνοντας πολύ μεγάλη προσοχή σε κινήσεις τις οποίες τις έχετε προπονήσει ξανά και ξανά, είτε αυτό είναι το σέρβις, είτε είναι το forehand, είναι σίγουρο ότι θα τις διαταράξετε. Είναι η λεγομένη παράλυση από την ανάλυση.

Ευτυχώς υπάρχουν θεραπείες για την παράλυση οι οποίες δεν συνεπάγονται την απαγόρευση των υποστηρικτών σας από τον αγώνα. Το να σιγοτραγουδάς ένα αγαπημένο σου τραγούδι ή το να μετράς ανάποδα από το τρία είναι χρήσιμες τεχνικές για να κρατήσεις την προσοχή σου στον αγώνα και μακριά από τις λεπτομέρειες τις κίνηση σου. Επίσης μπορείτε κατά την διάρκεια της προπόνησης να βιντεοσκοπείται τον εαυτό σας και μετά να το δείχνετε στους συναθλητές σας ή τους φίλους σας.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μπορεί να πιστεύουμε ότι η στήριξη των οπαδών μας θα εκδηλώνετε πάντα ως ένα καλό πράγμα για εμάς, αλλά μην ξεχνάμε ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο – ειδικά όταν η πίεση είναι μεγάλη. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι όταν έρχεται η μεγάλη μέρα για να παίξετε ένα τελικό ή ένα σημαντικό αγώνα μην έρθετε στο γήπεδο  μόνο με το καλύτερο σας παιχνίδι, αλλά και τα ψυχολογικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πίεσης.

Συντάκτης: philip